De ontwikkeling van de Machinerie wordt ondersteund door HUB-IN. Dit door de EU gefinancierde project heeft tot doel de historische stedelijke gebieden in Europa te behouden en te transformeren door middel van innovatie en ondernemerschap.

Hernieuwing en behoud

HUB-IN, ofwel Hubs of Innovation and Entrepreneurship for the Transformation of Historic Urban Areas, is een ambitieus consortium van 8 Europese steden: Belfast, Brasov, Genua, Angoulême, Lissabon, Nicosia, Slovenska Bistrica en Utrecht. Het consortium werkt samen met een netwerk van internationale organisaties en universiteiten. Samen bouwen ze aan een Europees ecosysteem van innovatie en ondernemerschap. Op deze manier wil HUB-IN de hernieuwing van historische stedelijke gebieden stimuleren, met behoud van hun unieke culturele en sociale identiteit en met oog voor het milieu. HUB-IN heeft als doel om:

• Het potentieel van cultureel erfgoed van historische stedelijke gebieden in te zetten als katalysator voor verandering om zo te voorkomen dat deze gebieden verwaarlozen,
• Innovatieve en creatieve banen te ontwikkelen,
• Nieuwe duurzame kansen te creëren voor lokale bedrijven, en
• Het bedenken van nieuwe concepten en oplossingen te stimuleren door traditie te combineren met innovatie.

De 8 Europese steden werken in 8 historische gebieden aan de ontwikkeling van een ‘Hub van innovatie en ondernemerschap’. Ze ontwikkelen nieuwe bedrijfsmodellen en innovatieve oplossingen die duurzaamheid en cultureel erfgoed samenbrengen op basis van de behoeften van de lokale gemeenschap. Opgedane kennis wordt vervolgens verspreid in een internationaal netwerk van historische stedelijke gebieden.

HUB-IN sluit aan bij de internationale agenda’s voor duurzame culturele ontwikkeling (UNESCO) en de strategie voor cultureel erfgoed (Raad van Europa). Het project wordt gefinancierd door het Horizon 2020-programma van de Europese Unie en loopt van 2020 tot 2024.

HUB-IN in Utrecht

In Utrecht levert HUB-IN een bijdrage aan de ontwikkeling van het Werkspoorkwartier. Utrecht heeft de ambitie om het dynamische Werkspoorkwartier verder te ontwikkelen tot een ‘cultureel en circulair maakgebied’. De Machinerie wordt als nieuwe Utrechtse hotspot voor film- en beeldcultuur dé hub voor deze culturele ambities, waarbij beeldmakers en het publiek centraal staan. De Machinerie zal nieuw publiek trekken en het gebied verder kleur geven als een plek voor ongedwongen stedelijke cultuur. HUB-IN helpt de ontwikkeling van de Machinerie en het Werkspoorkwartier op de volgende wijze:

• Het draagt bij aan de realisatie van de samenwerking tussen uiteenlopende partijen in het pand van de Machinerie,
• Het ondersteunt de overkoepelende programmering van de Machinerie, en 
• Het draagt bij aan het verbinden van de Machinerie en organisaties, bedrijven en kunstenaars in het Werkspoorkwartier.

Ontdek het Werkspoorkwartier

Ontdek het Werkspoorkwartier via de GeoTool, een interactieve tool ontwikkeld door HUB-IN om de acht historische gebieden beter te leren kennen. Deze tool bevat verschillende thematische kaarten met verdere informatie over het gebied, die tijdens de loop van het HUB-IN project nog verder aangevuld zullen worden.

Contact

Voor het laatste nieuws over HUB-IN, bekijk Twitter of Facebook!