Kickstart Lab

Het Kickstart Lab is een interdisciplinaire training voor getalenteerde Utrechtse visual storytellers aan de start van hun loopbaan. Fotografen, filmmakers, videokunstenaars, animatoren en XR-designers op zoek naar een klankbord en netwerk konden zich afgelopen periode aanmelden.

Inmiddels is het Kickstart Lab afgelopen. Hou onze website en socials in de gaten voor de nieuwe plannen en programma’s!

Terugblik

Acht deelnemers hebben dit traject gevolgd, en we delen natuurlijk graag hun ervaring! Floor Wandel, beeldmaker die met fotografie en film werkt, gaf aan: “Het heeft mij veel meer vertrouwen gegeven in wat ik aan het doen ben”. Visual storyteller Dewi Hartono heeft in een snelvaart ontzettende vooruitgang geboekt: ze gaat nu als animator voor het productiebedrijf Submarine werken, waar ze erg enthousiast over is. Vincent Sparreboom zijn korte film is niet alleen geselecteerd voor Go Short, maar ook voor het Busan International Short Film Festival. “Dat is echt één van de beste short film festivals die er zijn”. Daarnaast vertelt hij over zijn idee voor een nieuwe documentaireserie, De Psychedelische Revolutie het volgende: “Ik ga het idee gewoon nog verder ontwikkelen en dan bij hen pitchen. Ik heb wel echt vertrouwen gekregen bij de speeddate-sessie dat mensen op ons zitten te wachten”.

Wij kijken terug op een geslaagd Kickstart Lab en willen alle deelnemers en betrokkenen daarvoor bedanken. 

Dit waren de acht deelnemers van het afgelopen Kickstart Lab.

Damiët Anijs (1994) is een animator die het liefste werkt met fysieke materialen. Hierin verkent ze het medium en zoekt nieuwe manieren van vertellen. Damiët is afgestudeerd aan de HKU met de korte animatiefilm “Dier”. Nu maakt ze een nieuwe experimentele animatiefilm over vuur.

Lindsey Bundel (1994) is een visueel maker die in het maakproces een absurde romantiek ervaart in de strijd tussen het eindeloos willen voorspellen waar het onderzoek naar toe gaat en de waardevolle onvoorspelbaarheden die ontstaan wanneer deze drang losgelaten wordt. Lindsey studeerde Image and Media Technology aan de HKU.
Karenina van den Crommenacker is een bio-artist en beeldend onderzoeker. Ze is geïntrigeerd door alles wat de niet-menselijke wereld te bieden heeft. Door de vindingrijkheid van andere organismen en ecosystemen uit te lichten overstijgt ze antropocentrische perspectieven. Karenina vertaalt deze inspirerende fenomenen naar goed ontworpen en aansprekende multimedia-werken. Van het eren van algen in haar video-installatie “Algmachtige” tot het creëren van een hyperfocus met microscopische beelden die laat ontsnappen uit onze mensgerichte denkwijze.
Dewi Hartono is een animator/regisseur. Dewi is een een visual storyteller die ideeën animeert tot een geheel waardoor je je enthousiast voelt om meer te ontdekken. Ze houdt ervan om verhalen en karakters te creëren die vervolgens op metershoge stapels onafgemaakte verhalen en werelden terecht komen. Karakters ontwikkelen met pakkende emotionele connecties tot de kijker heeft haar doorgezet tot wie zij is als filmmaker.
Maria Makridis (1995) is een in Utrecht geboren kunstenaar die met fotografie, sculptuur en digitale kunst werkt. Nadat ze in 2018 is afgestudeerd van de HKU heeft ze in 2019 de master fotografie afgerond van University of the Arts London. De grootste drijfveer in het maken van werk is Maria’s omgeving. Thema’s als de consumptiemaatschappij, en het steeds kleiner wordende onderscheid tussen natuur en technologie komen vaak voor in het werk. Het manipuleren van beelden – zowel digitaal als fysiek – is een manier om onze maakbare wereld te verbeelden.
Vincent Sparreboom (1993) is documentaire regisseur en cameraman. Zijn eerstejaarsfilm “Mama Mania” werd geselecteerd voor meer dan dertig internationale filmfestivals waaronder DOK Leipzig en Go Short. Zijn afstudeerfilm aan de HKU – “At the Feet of My Mother” – komt binnenkort uit. Als cameraman onderscheidt hij zich door zijn intuïtieve, intieme cameravoering en grote persoonlijke betrokkenheid. Vincent heeft op dit moment twee nieuwe documentaire projecten in ontwikkeling.
Erik Vos (1993) is een animatie-filmmaker. Mede door zijn dubbele nationaliteit is diversiteit een thema wat hem beweegt in het maken van zijn films. Vos studeerde 3D animatie aan de HKU. Zijn afstudeerfilm “Gaijin Sashimi” (2019) werd genomineerd voor de Pathé Tuschinski Award van het NFF. Erik ontwikkelt momenteel een korte film in samenwerking met producent Richard Valk.
Floor Wandel is een beeldmaker die voornamelijk werkt met film en fotografie. Haar werk geeft een zacht en vervreemd gevoel, waarin kleur en compositie een grote rol spelen. Floor studeerde Grafische Vormgeving aan de HKU.